Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Општина Нова Варош формирала тим за израду локалног акционог плана за побољшање положаја жена

Општина Нова Варош формирала тим за израду локалног акционог плана за побољшање положаја жена

Ел. пошта Штампа

Златарске новости

УНАПРЕЂЕЊЕ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ

 

Скупштина општине Нова Варош, на предлог Општинског већа и председника општине Димитрија Пауновића, донела је одлуку о оснивању Координационог тима који ће се залагати за побољшање положаја жена и унапређење родне равноправности на подручју нововарошке општине.

Одличан учинак општинског тима  – са једног од састанака

За свега месец и по дана, седмочлани тим, у чијем су саставу представнице  свих релеватних институција , уз саветодавну и стручну подршку ЕУ ПРОГРЕС-а, успео је да изради нацрт једногодишњег Локалног акционог плана за побољшање положаја жена  у златарском крају  и градском парламенту, заједно са овим важним документом, на усвајање доставио и Европску повељу о равноправности полова на локалном нивоу и предлог чланица будућег локалног општинског савета за родну равноправност.

 

Надлежности новоформираног тима, према речима његове координаторке Данијеле Топаловић, поред доношења ЛАП-а  и осталих докумената, биће и многе друге активности које ће имати за циљ да, након детаљне анализе актуелног стања на пољу родне равноправности, покушају да подигну свест локалне јавности у овој области, и покушају да унапреде положај Нововарошанки у готово свим областима друштва, у коме су често маргинализоване , посебно на пољу значајнијег учешћа  у доношењу одлука важних за функционисање локалне заједнице и њихове заступљености на руководећим и боље плаћеним радним местима.

Значајну подршку координационом тиму пружили су и представници Програма европског партнерства са општинама (ЕУ ПРОГРЕС), јер је једна од активности ове организације борба против дискриминације и омогућивање равноправних услова за живот целокупном становништву. Сходно томе, ЕУ ПРОГРЕС је помогао успостављање локалних механизама за родну равноправност, чланицама новоформираних одбора, савета и комисија у општинама у којима се програм спроводи, и то да стекну знања и вештине потребне у свакодневном раду, али и радили са њима на мобилисању општинских буџетских средстава за активности.

- Наша сарадња са Општином Нова Варош је изузетна. Иако је ово једина самоуправа која још увек нема локални механизам за родну равноправност, ЕУ ПРОГРЕС је подржао рад комисије за израду Локалног акционог плана за побољшање положаја жена за 2013. годину. Тим, у чијем су раду учествовале представнице општине, полиције, Центра за социјални рад, Дома здравља, медија и невладиног сектора, одличан је пример другим локалним самоуправама јер њен састав указује на чињеницу да је родна равноправност општа ствар и да је потребна сарадња свих релевантних актера у локалној заједници како би се постигао неки бољитак. А затим и лични ентузијазам и посвећеност сваке чланице је за сваку похвалу – истиче Александра Радетић, саветница ЕУ ПРОГРЕС-а за родну равноправност.

Р.П.

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Које су приоритетне области за улагање у општини Нова Варош?
 

Временска прогноза