Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Председник општине Димитрије Пауновић о развојним пројектима, реформи општинске администрације, реакцијама на високе тарифе за грађевинско земљиште

Председник општине Димитрије Пауновић о развојним пројектима, реформи општинске администрације, реакцијама на високе тарифе за грађевинско земљиште

Ел. пошта Штампа

Златарске новости

БОРБА ЗА  РАДНА МЕСТА

 

Надзорни одбор  „Рекреатурса“ подржао је предлог  и званични захтев Општине Нова Варош да локална самоуправа  закупи хотел „Панораму“ на Златару на 15 година, уз обавезу да у том периоду, на име закупнине, у санацију објекта и унапређење пословања инвестира око 300.000 евра и финансира личне дохотке за двадесетак запослених. Преузимање „Панораме“ требало би да се деси крајем јуна, након што „зелено светло“ за реализацију овог пројекта дају и чланови Скупштине акционара  београдског предузећа – каже у изјави за „Златарске новости“ председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић, који је, иначе, идеју о закупу „Панораме“ покренуо још крајем новембра прошле године.


Димитрије Пауновић, председник нововарошке општине

Први човек града истиче да ће се објекат санирати етапно и по приоритетима, а да ће средства за реконструкцију бити мањим делом обезбеђена из градске „касе“, а, посредством Регионалне развојне агенције „Златибор“, општина ће покушати да из буџета Министарства туризма, „избоксује“ кредит под изузетно повољним условима. Управљање хотела, како је планирано,  званично ће на себе преузети нововарошки Туристичко спортски центар,  који ће идејно и кадровски појачати постојећи колектив јединог хотела на Златару. За боравак и одмор у овом објекту са смештајним капацитетом од око 250 лежајева има интересовања, каже председник Пауновић, али је потребна промена досадашње пословне политике, побољшање квалитета услуга и туристичке понуде.

 

- Идеја је да „Панорама“ ради пуном паром и у летњој и зимској сезони. Зими ће гостима,  у оквиру пансиона  бити понуђена могућност коришћења ски - паса на градском скијалишту, а за одмор и боравак током летњих месеци , туристи ће моћи да уживају у бројним другим садржајима, као што је, рецимо, забава у „адреналин парку“, који ће се градити на некој од локација на потесу од „Панораме“ до ски стазе. Циљна група туриста биће спортисти и деца, зато смо већ обавили низ разговора са представницима ресорног министарства омладине и спорта, који су нам обећали помоћ у успостављању контаката са спортским клубовима и друштвима, а испољено је и интересовање појединих тимова  из Русије да своје дечје спортске екипе доводе на припреме на Златар – истиче председник општине, уз очекивање да ће у службу развоја туризма у нововарошком крају, након готово двогодишњих  бирократских и имовинско-правних перипетија у функцији бити стављена и Специјална болница „Златар“, која је од недавно и званично у власништву компаније „Дунав осигурања“.

Актуелна локална власт , чију окосницу чини Српска напредна странка, као приоритет у свом раду дефинисала је и борбу за свако ново радно место. Осим новчаних субвенција за програм запошљавања који се финансира из  општинског буџета,  градски челници на том пољу спроводе и бројне друге активности, а једна од њих је и недавна одлука општине да предузећу „Немеx“ из Београда уступи на коришћење једну од хала на Браношевцу,  у којој би ова фирма инсталирала опрему и покренула производњу дрвеног пелета за огрев.

– Потписивање уговора планирано је за десетак дана, а једна од главних уговорних обавеза београдске фирме биће упошљавање најмање 25 радника са  местом пребивалишта у општини Нова Варош, као и редовно исплаћивање личних доходака и измиривање осталих обавеза јер ће у супротном изгубити право на коришћење производног простора – каже председник Димитрије Пауновић и подсећа да би још 25 наших суграђана до краја године могло наћи запослење у продајно-производном објекту чију градњу, на темељима спортског центра на уласку у град, планира текстилна компанија „Натурал текстил“ из Турске.

У изјави за наш лист, први човек општине, изражава жаљење што су пропали преговори са „Меделом“ из Вршца да у производном погону у Божетићима започне производњу кондиторских производа и то због лоше путне комуникације са централним делом Србије, али напомиње и да градски челници имају алтернативни план како да се овај производни простор поново пусти у функцију. Према тврдњама председника општине, тренутно је актуелна идеја да се при локалној самоуправи у неком наредном периоду евентуално формира предузеће које би се у партнерству  са  произвођачама хељде,  бавило производњом читаве палете производа  -  од брашна до играчака са хељидиним љуспицама.          - Производња  здраве хране је наш дугорочни циљ и једна од највећих развојних шанси – сматра председник Пауновић и као значајан ресурс види и улагање на пољу енергетике. Он је одбацио оптужбе опозиције и дела јавности да је изградња топлане на био-масу мегаломански пројекат за сиромашну општину каква је наша, већ је истакао да је економски оправдан и да град од његове реализације може имати само бенефит. Градоначелник је казао да је, иначе, при крају процедура прикупљања понуда за израду студије изводљивости кроз поступак јавне набавке и да је тендерску документацију откупило 11 реномираних фирми. Студија ће се  финансирати средствима у износу од око шест милиона динара, од којих је пет обезбедила општина, а милион Канцеларија за развој недовољно развијених општина, на чијем је челу Сулејман Угљанин.

- Укупна вредност пројекта достићи ће цифру од близу 20 милиона евра, а најбољи модел њене реализације биће кроз јавно-приватно партнерство. Грађани немају разлога да страхују јер се у овај озбиљан посао нећемо упустити брзоплето како то неки покушавају да представе. Све ће се радити у етапама, по строгим законским прописима и са циљем да потенцијал који имамо искористимо баш као што су то урадиле многе развијене европске земље  – истиче Димитрије Пауновић, председник нововарошке општине.

ПРИТИСЦИ ЗБОГ НАМЕТА НА „ПРАЗНЕ ХАЛЕ“

Општинско руководство, и поред бројних притисака, неће одустати од намере да високим тарифама на име накнаде за коришћење грађевинског земљишта, са једне стране мотивише власнике закатанчених производних хала да их пусте у функцију или продају, а са друге , да  пословнице јавних предузећа и државних установа под ингеренцијом Републике стимулишу да део „колача“ од експлоатације природних ресурса,  приложе у градску „касу“ – категоричан је председник Пауновић и каже да је очекивао негодовања и оштре реакције оних који су се нашли на „удару“ власти, али да га оне не дотичу, јер за овакву општинску одлуку има подршку грађана,  који готово свакодневно од градских функционера траже запослење.

- И ово је један од начина којим се довијамо да напунимо буџет и запослимо наше суграђане, те зато апелујем на власнике предузећа и руководиоце фирми и установа којима су упућена решења , али  и на представнике појединих политичких партија, да престану да ме „саветују“ да се манем овог посла јер их упозоравам да њихове жалбе не одлажу измирење обавеза. А што се тиче њихових притужби да ова скупштинска одлука није уставна , ми их подржавамо да код надлежних судских  инстанци затраже преиспитивање  њене уставности, а ми ћемо, баш како смо и наумили, од оних који на крају првог квартала не плате прву рату накнаде , затражити принудну наплату – упозорава председник нововарошке општине, револтиран чињеницом да су , рецимо , Дринско-лимске ХЕ током јануара у буџет општине Бајина Башта уплатиле средства од чак 27.000.000 динара, а нашој општини ни динара. Овакав, како каже председник, „маћехински“ однос Лимских ХЕ према сопственој локалној заједници је непримерен и недопустив, имајући у виду да је у неком ранијем периоду  ово предузећо било замајац у развоју читавог  краја.

РЕФОРМА ОПШТИНСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ ДО ЈУНА

Преузимањем  функције председника општине, а након анализе наслеђеног стања, Димитрије Пауновић оценио је да је у наслеђе од претходника, поред празне касе, добио и неефикасну и гломазну општинску администрацију. На новинарско питање докле се стигло у процесу реформе градске управе, први човек града на падинама Златара  каже да би она требало да буде завршена до 1. јуна. У протеклих осам месеци урађена је нова систематизација радних места, прецизно су дефинисане надлежности и задаци свих стручних служби, општина је успешно окончала поступак добијања сертификације о повољном пословном окружењу, повећала је јавност и транспарентност у раду, адаптиране су и преуређене канцеларије, а у циљу веће ефикасности и професионалне ангажованости, појачана је дисциплина и одговорност према раду свих општинских чиновника.

- Чуо сам примедбе  да су ове промене „козметичке“, а не суштинске, али су и оне, чак их и тако назвали, ипак, биле нужне да би се створио што бољи амбијент којим ће грађани бити задовољнији јер су у општинској управи добили квалитетнију услугу. У плану је да се до јуна  опреме и просторије у приземљу зграде општине, где ће бити лоциран инфо-пулт и мини сала са састанке са странкама које не буду могле да реше свој проблем у Услужном центру. Надлежни општински службеници имаће обавезу да о сваком разговору са грађанином сачине службену забелешку, дефинишу проблем и рок до када он мора бити решен – најављује председник Пауновић и истиче да ће у наредном периоду покушати да кадровски ојача Канцеларију за локални економски развој, јер су му потребни стручни и искусни појединци различитих профила, који би у што краћем временском року, своје корисне идеје  и иницијативе  спровели у дело. На нашу опаску да се стиче утисак да је председник општине прилично усамљен када је стручни тим у питању, он одговара да је проблем недостатка стручног и искусног кадра био приметан и током мандата прошле власти, која је за обављање неких  важних  послова  у општини,  ангажовала чак и  пензионере.

(НЕ)САРАДЊА,  СМЕНЕ И РЕКОНСТРУКЦИЈА ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ

Председник Димитрије Пауновић осврнуо се и на сарадњу Општине Нова Варош са ресорним министарствима у протеклих неколико месеци ,оцењујући да је очекивао значајнију наклоност државе и подршку за реализацију бројних пројеката које је иницирала локална самоуправа. Обијајући прагове републичких институција, општински челници наилазе на бројне бирократске препреке, а успех планираног и евентуално започетог  посла,  углавном се своди  на професионалну  ангажованост или добру вољу појединаца у , иначе, тромом и учауреном  државном апарату. Као пример одличне сарадње , први човек општине наводи значајну финансијску подршку министарстава саобраћаја , финансија и економије и регионалног развоја, посебно министра Милутина Мркоњића и државних  секретара Љубише Милосављевића и Драгана Стефановића.

- Незадовољни смо сарадњом и радом појединих директора   јавних предузећа  који су под патронатом Републике и инсистираћемо на њиховим сменама, не да би се на тај начин политички обрачунавали, већ да би те фирме боље функционисале. Посебно ћемо код надлежних у Министарству просвете указивати на игнорантски став и све очигледнију опструкцију од  стране већине  директора школа, али и указивати на бројне неправилности  у образовним установама. Има ту свега, од незаконитог вишегодишњег „мировања“ конкурса за поједина радна места, а потом актуелизовања  у циљу запошљавања чланова своје породице, рођака, пријатеља, до тежих прекршаја, злоупотреба  и разноразних махинација. Усуђују се да ти и такви свима нама деле моралне придике, а не налазе за сходно да преиспитају своју савест и исправност  професионалних и људских поступака – сматра председник Димитрије Пауновић, који је, међутим и самокритичан, оцењујући да су и он лично и странка коју предводи  - СНС, али и остале чланице владајуће коалиције, могли да раде и функционишу много боље.

– Нисам задовољан ни динамиком којом се решавају проблеми, ни учинком у појединим областима. Када је у питању реконструкција локалне власти, ми из Српске напредне странке нећемо никога „избацивати“ из владајуће коалиције , али је реконструкција увек могућа,  јер се из буџета не могу још дуго финансирати они који нису креативни, иновативни, вредни и који , на крају, немају никакав резултат – каже први човек општине, који , за разлику од неког ранијег периода, сада сматра да и није тако лоша ствар када је у власти чак 21 одборник, од могућих 27, јер се свима смањују апетити и захтеви, због смањеног  уцењивачког потенцијала.

Р. Поповић

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Које су приоритетне области за улагање у општини Нова Варош?
 

Временска прогноза