Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Саопштење за медије

Саопштење за медије

Ел. пошта Штампа

Промоција општине Нова Варош на Aеродрому „Никола Тесла”

 Конференцијом „Чекирајте се за боље пословање: Инвестирајте у Србију”, одржаном 6. јуна 2014. на београдском аеродрому, обележен је почетак четвртог циклуса националне кампање за промоцију улагања у Србију, коју спроводи НАЛЕД у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Аеродромом „Никола Тесла”.

нв

Реч је о јединственој кампањи у свету у оквиру које су на београдском аеродрому представљене могућности за улагање у најуспешније локалне самоуправе у нашој земљи и циљане гране привреде. У претходне три године, пред готово 10 милиона путника, представљена су 23 града и општине и примери успешно реализованих инвестиција. У наредних 12 месеци промоцију на аеродрому, у виду билборда постављених на најатрактивнијим позицијама, имаће 7 нових локалних самоуправа које су стекле НАЛЕД-ов цертификат о повољном пословном окружењу – Ковачица, Кула, Нова Варош, Оџаци, Пирот, Рума и Смедерево. Општина Нова Варош у наредних годину дана на београдском аеродрому промовише обновљиве изворе енергије као један од потенцијала за инвестирање.

5

 На конференцији на београдском аеродрому, којој су присуствовали представници бројних локалних самоуправа, привреде и дипломатског кора, у панел дискусији на тему како привући инвестиције и покренути развој, говорили су Јелена Спасић, помоћница министарке за државну управу и локалну самоуправу, Бранислав Бугарски, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Х.Е. Лео Д’Аес, амбасадор Краљевине Белгије у Србији, Димитрије Пауновић, председник општине Нова Варош, Јим Тофт Ниелсен, директор компаније Грундфос Србија и Душан Маријан, председник општине Оџаци. Том приликом, говорници су се сложили да иако све локалне самоуправе послују у истим законодавним оквирима, само су неке од њих препознате као општине са повољним пословним окружењем, што зависи и од напора локалних самоуправа који улажу у развој. Стварање повољног пословног окружења је пратећа мера да бисмо одржали имиџ Србије као добре дестинације за улагања.Димитрије Пауновић, председник општине Нова Варош истакао је да је у нашој општини исплативо улагати у области пољопривреде, туризма и обновљивих извора енергије. Како је Пауновић рекао, када би се локалним самоуправама кроз законодавни оквир дала већа надлежност у раду у односу на централни ново, многе од њих, нарочито оне које припадају категорији неразвијених, повећале би шансу за развој и привлачење инвестиција.

12

Као разлоге зашто су баш Србију изабрали као дестинацију за улагање, страни инвеститори наводе релативно брзо добијање неопходних дозвола и квалитетну радњу снагу, као и да би Србија привукла нове инвестиције уколико би се смањила општинска администрација, а цертификација коју НАЛЕД спроводи је добар пут ка томе и представља пример доброг управљања.

Градови и општине са цертификатом о повољном пословном окружењу имају сва потребна планска и стратешка документа, Канцеларију за локални економски развој, Привредни савет, ефикасан систем издавања грађевинских дозвола, адекватну инфраструктуру и транспарентну и стимулативну пореску и подстицајну политику. Испуњавањем задатих стандарда ове општине и градови су постали спремнији за инвестиције и нуде боље услове од осталих.

 

Одељење за привреду и локални економски развој
Општина Нова Варош
Маријана Ђокић
 
 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Које су приоритетне области за улагање у општини Нова Варош?
 

Временска прогноза