Златрски сир
Златарски сир је заштићен бренд нововарошког краја, непоновљив производ који је немогуће фалсификовати.Према правилнику (Сл. гласник РС”, бр. 33/2010 и 69/2010) припада групи „сирева у саламури“, према садржају млечне масти групи „пуномасних сирева“ и према садржају воде у безмасној материји групи „меких“ сирева.
За производњу Златарског сира користи се свеже, пуномасно кравље млеко, које мора да одговара захтевима Правилника о квалитету сировог млека (“Сл. гласник РС”, бр. 21/2009).Односно сирово млеко за производњу Златарског сира мора да има, својствен изглед боју и мирис сировом крављем млеку. Квалитативне карактеристике млека које се користи као сировина за производњу Златарског сира су последица особености географског подручја, у коме доминирају високопланински пашњаци који се одликују биљним покривачем који садржи бројне нутритивно вредне врсте, специфичном климом и чистим еколошким окружењем.Контролу квалитета млека врши надлежна инспекцијска служба у складу са прописима Р. Србије. Није га могуће индустријски произвести у квалитету који има традиционална производња. Производњом овог традиционалног сира бави се око 500 домаћинстава у општини, а за многа од њих ово је најважнији производ намењен тржишту и главни извор прихода.
Влада Швајцарске је 2010.године од 76 најзначајних прехрамбених производа из целе Србије, изабрала Златарски сир међу 3 производа за која је финансирала заштиту географског порекла. У оквиру овог пројекта израђен је Елаборат о Златарском сиру и предат Заводу за заштиту интелектуалне својине на усвајање. У јуну 2013. године овај овај производ је и званично добио решење о регистрацији ознаке географског порекла. Потражња за Златарским сиром је често већа од производње, јер се он пласира осим на домаћем тржишту и у земље у окружењу, а пре свега Црну Гору и Босну и Херцеговину. Детаљне информације о Златарском сиру можете видети на сајту Удружења сточара „Увачка река млека“.http://www.zlatarskisir.co.rs/