Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Привреда

Привреда

Ел. пошта Штампа ПДФ

ПРИВРЕДА НОВЕ ВАРОШИ

У општини Нова Варош према подацима из 2017. године послује 548 привредних субјеката, од којих је 89 привредних друштава, а остатак од 83,76% чини сектор предузетништва. Од укупног броја, 34 привредна субјекта су са седиштем ван Нове Вароши – Дринско Лимске ХЕ, ЈП Србија шуме, Телеком, банке, осигуравајућа друштва, трговинске радње,... У општини Нова Варош присутна су 3 средња предузећа од којих је једно јавно предузеће – ЈП 3.Септембар.

Подаци из 2017. године

Привредна друштва

89

16,24%

Предузетници

459

83,76%

Укупно

548

100,00%

-Подаци из 2014. године

Привредна друштва 73 14%
Предузетници 434 85.60%
Укупно 507 100%

Анализа привредних субјеката по секторима привреде

Стратешки циљеви развоја општине Нова Варош су енергетика, туризам и пољопривреда. Даљи развој ових делатности индиректно ће утицати на унапређивање прерађивачке индустрије која је за сада доминантна грана привреде.

ЕНЕРГЕТИКА

Енергетика је традиционално водећи сектор привредног развоја општине Нова Варош коју у највећој мери представља привредно друштво Дринско-Лимске ХЕ ДОО, којем су Лимске ХЕ припојене 2005. године.

-О Лимским хидроелектранама

-Инвестициони потенцијали у енергетици

ПРЕРАЂИВАЧКА ИНДУСТРИЈА

Поред сектора енергетике, прерађивачка индустрија је носилац развоја општине Нова Варош. У оквиру овог сектора најразвијенија је прерада дрвета и производа од дрвета, производња прехрамбених производа, производња текстилних производа и обуће производња пластике и гуме.

-Прерађивачка индустрија

ПОЉОПРИВРЕДА И ПРОИЗВОДЊА ХРАНЕ НА ЗЛАТАРУ

Осим доброг дрвета, на обронцима Златара расту дивље и лековите траве, шумско воће и печурке, пасу стада оваца и говеда чији је квалитет надалеко познат и цењен. Квалитет трава и екстензивни узгој млечних грла која слободно пасу на пашњацима, гарантују изванредан квалитет млека који се у процесу зрења преноси на препознатљив и непоновљив аутохтони Златарски сир.

-Златарски сир – бренд нововарошког краја

-Прерада млека и млекаре на Златару

-Производња прехрамбених производа