Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Вести Глоба за празне хале у Новој Вароши

Глоба за празне хале у Новој Вароши

Ел. пошта Штампа ПДФ

Д. ГАГРИЧИЋ | 27. фебруар 2013. 07:27

Различита реаговања око накнада за коришћење грађевинског земљишта. Власницима стигла решења на вишемилионске износе. Најављују жалбе и тужбе


НОВА ВАРОШ - Најава владајуће коалиције на челу са СНС да ће јој се на нишану наћи празне хале и други објекти, купљени најчешће од фирми у стечају и приватизацији - недавно је и реализована слањем решења о плаћању накнаде за коришћење грађевинског земљишта од чијих бројки, кажу неки - боли глава ?! Обвезници најављују жалбе, па и захтеве за оцену уставности.

Тако, на пример, предузеће ВУМО из Земуна, власник хала бивше Фабрике обуће “Златар” треба да плати 70 милиона динара. Рајку Шотри из Београда, у чијем поседу је некадашња фабрика намештаја “Инова”, одређено је 49,5 милиона динара, “Воћар Лутки” из Пријепоља, купцу трикотаже “Слобода” 33 милиона, а Марфин банци из Београда шест милиона за магацин на Браношевцу.

Производна хала бивше фабрике обуће "Златар"

ЕКСТРА ЗОНА - ЕКСТРА ЦЕНА

НАКНАДА за коришћење грађевинског земљишта у екстразони износи 650 динара по квадрату корисног затвореног пословног простора, док је за отворени простор 120 динара. У остале четири зоне тарифа је 200, 150, 100 и 50 динара за хале, а плацеве упола мања.

 

- Намера је да приволимо власнике да се искористи тај производни простор. Ставове власти подржали су грађани, јер нам је драгоцено свако радно место, пошто имамо неколико понуда за отварање погона, а власници хала траже високе суме за закуп - каже Димитрије Пауновић (СНС), председник општине. - Биће оштрих реакција, али жалбе на наша решења не одлажу измирење. Од оних који на крају првог квартала не плате прву рату накнаде - затражићемо принудну наплату.

Упориште за милионске намете и прилику да колико-толико закрпе “буџетске рупе” настале укидањем низа такси, у СО кажу да имају у Одлуци о накнади за коришћење грађевинског земљишта, усвојеној крајем децембра. Тада је уз четири постојеће, уведена и екстразона, у којој је земљиште које користе “Лимске ХЕ”, али и поменуте фабрике и део Бабића Брдо, што је објављено на сајту.

Нико кажу у општини, није изузет од обавезе плаћања, а за све до сада закатанчене погоне у којима започне производња - следе олакшице и помоћ да стану на ноге.

Занимљиве су и суме одрезане низу фирми које послују у овом крају. У Дирекцији за изградњу тако наводе да “Електродистрибуција” треба да плати 8,3 милиона, београдски “Рекреатурс” 5,9 НИС “Петрол 5,4 , погон “Галенике” четири, “Србијашуме” 3,7, АМСС 2,7, “Електромрежа Србије” 1,8, филијала Пореске управе 1,4 милиона, “Телеком” 778.000 динара...

- Неће добити ни динара таксе, а још ћу их тужити. Одлука СО Нова Варош је неуставна. Па, српским фирмама деру кожу, а стране дочекују делећи милионе. Прошле године платио сам само 103.000 динара - одговара на решење Бахрија Бегановић, власник предузећа “Воћар Лутка” из Пријепоља. - После блокаде, фирма је одлуком ужичког суда, у репрограмирању: хала “Слободе” је у реновирању, тамо је тренутно стовариште грађевинског материјала, има интересовања и Турака за погон текстила...


ОД СТРУЈЕ - 238 МИЛИОНА

НАЈВЕЋА накнада - 238 милиона динара - одређена је ЕПС и “Лимским хидроелектранама”, чије су бране, машинске зграде и разводна постројења ХЕ “Увац”, “Кокин Брод” и “Бистрица”, као и управна зграда у Новој Варош, налазе на земљишту у екстразони.

 

Анкета

Које су приоритетне области за улагање у општини Нова Варош?