Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Вести У три општине понуђено 37 локација за градњу мини-хидроелектрана

У три општине понуђено 37 локација за градњу мини-хидроелектрана

Ел. пошта Штампа ПДФ

Златарске новости

СТРУЈА СА  ПРИТОКА  ЛИМА

*У две МХЕ на Бистрици ускоро пробна производња

*Конкурс за МХЕ „Дражевиће“, „Присоје“ и „Караулу“

Од 317 локација за градњу мини-хидроелектрана, које је недавно понудило Министарство енергетике Србије, 37 их је у сливу Лима, у општинама Пријепоље, Прибој и Нова Варош.

Баш са притока највеће реке југозападне Србије, са  воденичишта где су одавно умукла чекетала и воденичко камење и јазови поточара зарасли у јове, а приче о помељаркама и  вампирима  пале у заборав - ускоро ће потећи  и први киловати из две МХЕ, док су за три  добијене  дозволе.

До 5. априла   инвеститори у општини Пријепоље могу да конкуришу за градњу 20 МХЕ на Зебуђи, Љупчи, Провошевској, Ратајској и Врбничкој реци, те Грачаници, Милешевки и Сељашници, снаге од 170 до  1.300 киловат-часова  струје.

На подручју општине Прибој нуде се локације за 14 електрана, од којих је највећа на Увцу ( 3,5 мегавата), а остале су на Поблаћеници,  Сутјесци, Љутини, Сочици...

У Прибоју су припреме за градњу почеле пре неколико година и већ је извесно да ће агрегати три електране на реци Љутини у Херцеговачким Голешима, снаге  3,7 мегавата, планинске токове претварати у струју и  киловате слати у мрежу далековода. За МХЕ „Радановиће“ и „Црнетиће“ издате су грађевинске дозволе, а за „Шљивовицу“ енергетска и локацијска сагласност.

Инвеститор је  „Турбоинститут“ из Љубљане, а радови,  који ће почети с пролећа, поверени су београдском „Гемаксу“. Иначе,  интересовање улагаче је, кажу, за МХЕ које имају већи пад, али и да су ближе саобраћајницама и далеководима.

У општини Нова Варош  јавни оглас расписан је за МХЕ „Дражевићи“ (280 квч) и „Присоје“ (140 квч) на Златарској реци и „Караула“ (335 квч) на Кратовској реци.

Прошле јесени  на реци Бистрици почела је  изградња ХЕ „Црквине“, снаге 960 киловат часова и ХЕ „Речица“ од 1.400 квч,  које ће годишње  производити 11 милиона  киловат сати струје, углавном у зимско-пролећном периоду. Камен-темељац положен је 7. септембра и, захваљујући благој зими,  водопривредно предузеће „Ћуприја“ из Ћуприје није прекидало радове.

Бојан Милановић, власник крагујевачке фирма {l}W&W energy”{/l}, која улаже 3,25 милиона евра,  каже да  су грађевински радови  у завршној фази,   монтажа опреме је у току и ускоро се очекује пробна производња.

Д. Г.

 

Анкета

Које су приоритетне области за улагање у општини Нова Варош?