Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Обавештење

Обавештење

Ел. пошта Штампа
Обавештење о поступању пољопривредних произвођача у вези употребе
пољопривредних производа у поплављеним подручјима

Фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља, Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије у складу са одредбама члана 41. став 3. тачка 1. Закона о безбедности хране (“Службени Гласник РС” бр 41/2009), а на основу овлашћења прописаних одредбама члана 75. став 1. тачка 2. и 9. овог Закона, доноси меру о привременој забрани стављања у промет и употребу свих пољопривредних култура које су биле у контакту са водом из поплављеног таласа на поплављеним подручјима.

 Све пољопривредне културе које су биле у контакту са водом из поплавног таласа (засади различитих врста поврћа, воће и друге пољопривредне културе, као и пољопривредни производи ускладиштени у амбарима, траповима) не треба користити за исхрану обзиром да поред могућности контаминације бактериолошким изворима загађења постоји и могућност хемијског загађења.

 На  основу прикупљених информација о насталим штетама на објектима који могу бити од посебног значаја за живот и здравље људи и сагледавања последица које могу настати после повлачења воде, а у циљу спречавања појаве цревних заразних болести, фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде и заштите животне средине, упозорава пољопривредне произвођаче који се враћају на своја имања са којих се вода повлачи, да не убирају усеве пољопривредних култура и не користе их за храну.

 Према препоруци Института за јавно здравље све пољопривредне културе које су биле у контакту са водом из поплављеног таласа (засади различитих врста поврћа, воће и друге пољопривредне културе као и пољопривредне производе ускладиштене у амбарима не треба користити за исхрану, обзиром да поред могућности контаминацијебактериолошким изворима загађења постоји и могућност хемијског загађења.

 Све намирнице које су дошле у контакт са водом из поплављеног таласа (поплављени фрижидери, замрзивачи, оставе, не треба користити за исхрану. Институт за јавно здравље препоручује да се за исхрану не користе лако кварљиве хранљиве намирнице попут меса, млека, јаја, свежег воћаи поврћа већ конзервиране намирнице, суво воће и кондиторски производи.

 Препорука Института је да се све животне намирнице које би могле да дођу у контакт са влагом држе у стакленим и металним добро затвореним посудама.Неопходна је стриктна хигијена руку, посебно при припреми и конзумирању хране док се у случају појаве симптома као што су мучнина, повраћање, дијареја и  повишена температура обавезно јаве лекару.

                                                                                                                                                                                       НАЧЕЛНИК
                                                                            ФИТОСАНИТАРНЕ ИНСПЕКЦИЈЕ

                                                                                                                                                                         Небојша Милосављевић

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Које су приоритетне области за улагање у општини Нова Варош?