Opština Nova Varoš - Opštinska uprava.

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста
Насловна Побољшати неповољно стање

Побољшати неповољно стање

Ел. пошта Штампа

Нововарошки Центар за социјални рад започео процес израде Стратегије социјалне заштите

ПОБОЉШАТИ НЕПОВОЉНО СТАЊЕ

Центар за социјални рад у Новој Вароши започео је процес израде стратешки важног документа на пољу локалне социјалне политике. Реч је о „Стратегији социјалне заштите“, којом ће се дефинисати приоритети и правци  будућег развоја социјалне заштите на подручју општине Нова Варош.

56

- Стратешки план за социјалну заштиту је развојни за нашу Општину и представља кровни документ којим се пружају смернице за развој локалне социјалне политике, а у складу са националним приоритетима за достизање стандарда Европске уније у наредном петогодишњем периоду. Он ће бити резултат рада недавно формираног општинског тима или Радне групе, сачињене од свих релеватних актера у сегменту социјалне заштите, као и лиценциране агенције „Воx Попули Цонсултинг“, која је кроз процедуру јавне набавке изабрана за израду наративне форме овог документа. Стратегија ће бити фокусирана на унапређење локалне социјалне политике, са циљем да успостави интегративни систем социјалне заштите којим се обједињују активности општинске управе, установа социјалне заштите, образовања, запошљавања, здравства, цивилног сектора и медија – истакла је Јелена Лековић, директорка општинског Центра за социјани рад на првом састанку радне групе којој су присуствовали представници Дома здравља, Завода за запошљавање, основних и средњих школа, Дечјег вртића, Општинске управе, Црвеног крста и невладиних организација.

Скупом је председавала и Бранкица Јеремић, ментор за израду стратешког документа, која је представила правце деловања у процесу израде Стратегије, кључне приоритете, актере, визију и одрживост.

– Стратегија ће имати национално упориште, али ће се више базирати на поштовање локалних потреба, посебно у условима када се општина Нова Варош суочава са израженом социјалном проблематиком. Заједнички циљ нам је да сачинимо документ који ће бити објективна слика актуелног стања, поткрепљеног реалним подацима и мерљивим индикаторима – казала је Јеремић, уз оцену да је у претходних десетак година сегмент социјалне заштите у златарском крају знатно запостављен, да се није водило рачуна о савременим токовима и трендовима у овој области, као ни о законским оквирима. Зато је циљ Стратегије социјалне заштите да поправи неповољно стање, као и да тиме буде испуњен један од услова ЕУ по којем је овај документ кључан за реализацију пројеката и повлачење финансијских средстава из ИПА фондова и ресорног министарства.

 

 

 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Које су приоритетне области за улагање у општини Нова Варош?