ЗЛАТАРСКА СИРИЈАДА
Нова Варош, 25-28 јул 2013.г.
ИЗВЕШТАЈ
комисије за оцењивање квалитета
ЗЛАТАРСКОГ СИРА
Дана, 25. јула 2013. године у Новој Вароши обављено је оцењивање квалитета Златарског сира у оквиру традиционалне манифестације Златарска сиријада.
Комисија за оцену квалитета радила је у следећем саставу:
Председник:
Др. Славица Весковић-Морачанин (Институт за хигијену и технологију меса,Београд)
Чланови:
Др. Предраг Иконић (Институт за прехрамбене технологије, Нови Сад)
Милош Бјелановић Дипломирани инжињер технологијеНа сензорску оцену квалитета достаљено је 27 узорака Златарског сира.
Узорци сира који су били предмет сензорске оцене су од стране именоване комисије примљени под одговарајућим нумеричким бројем, при чему кључ за идентификацију, и у овом тренутку, знају само власници достављених узорака тј. произвођачи.
За чланове комисије процена је била потпуно непристрасна, заснована на елементима апсолутне објективности и професионалности.
Резултати испитивања су показали да:
1. 36 узорака Златарског сира или 97,30% припадало је категорији сира са одличним, врлодобрим, добрим и задовољавајућим сензорским својствима, док је само један узорак (2,7%) имао сензорска својства која нису одговарала стандарду квалитета за Златарски сир.
Да потсетимо, прошлих година тај број је био значајно већи, 33% (2011. година) односно 17,47% (2012.година) узорака је било незадовољавајући.
2. 13 узорака или 35,14% припадало је IV категорији - категорија "ЗАДОВОЉАВАЈУЋИ".
3. 9 узорака или 24,32% имало је добре сензорске особине и припадало је III категорији производа - категорија "ДОБАР".
4. 12 узорака Златарског сира или 32,42% имало је врлодобре сензорске особине припадало је II категорији производа - категорија "ВРЛО ДОБАР".
5. 2 узорка сира или 5,41% имало је одличну оцењене сензорске особине и припадало је I категорији производа - категорија "ОДЛИЧАН".
Другим речима, међу најбоље оцењеним издвојило се 14 узорака Златарског сира, који су сврставани у категорију одличан и врло добар. Процентуално, овим узорцима је припадало 37,84% (у односу на прошлу годину - 22,21% односно 10% - 2011. години).
Распон додељених оцена за ове узорке ја био у опсегу од 80,33% до 92%.
Прва три најбоље оцењена произвођача биће награђена:
- На 3. месту је узорак са 88,33 бода - Његова ознака је 32.
- Друго место припада Златарском сиру ознаке 31, са 91,00 бода.
- Прво место на XVII сиријади припада, Златарском сиру са 92 бода. Његова ознака је - 13.
Нова Варош, 25. јул 2013. године.
Комисија:
1. Др Славица Весковић Морачанин, председник комисије
2. Др Предраг Иконић, члан
3. Милош Бјелановић, дипл. инж. технологије, члан